ZVRKIĆI

Home »  SKUPINE »  ARHIVA »  ZVRKIĆI

ŠETNJA PO KRALJEVICI

Zvrkići surađuju s mjesnom zajednicom. Bili su u posjeti stomatologici dr. Bakarčić, u narodnoj čitaonici i knjižnici kod Milanke, kod dogradonačelnice Paule i na Fortici u posjetu djeci.

_____________________________________________________________________________________

IZRADA PRIRODNIH SAPUNA”

Sljedeći narodnu mudrost “čistoća je pola zdravlja” djeca skupina Zvrkići i Lavići su u suradnji sa zdravstvenom voditeljicom i gđom. Tatjanom iz  Centar za aromaterapiju “Smilje” izrađivala prirodne sapune.

Tijekom same aktivnosti naučili su kako mnoge namirnice koje se nalaze u našim kuhinjama ormarićima (čaj, kurkuma, slatka crvena paprika, maslinovo ulje, med) oplemenjene blagim eteričnim uljima sjedinjene u sapunskoj bazi mogu postati nešto sasvim neočekivano i biti dio svakodnevne higijene i zdravlja naše kože.

 

Naš recept:

  • 1 kg sapunske baze od glicerina
  • do 10 dag ukupne težine dodataka kao što su maslinovo ulje, med, eterična ulja, fino mljeveno ljekovito bilje ili blagi začini (kurkuma, slatka crvena paprika, kakao)

 

_____________________________________________________________________________________

“Suradnja s roditeljima”

Skupina Zvrkići omogućila je roditeljima sudjelovanje u odgojno-obrazovnom procesu. Mame Inga i Dolores, uz pomoć odgajatelja, organizirale su na vanjskom prostoru  tjelesno vježbanje za djecu, donjevši sa sobom zanimljive rekvizite koji su oduševili djecu. Povlačenjem konopa, skakanjem u vrećama, poligonom prepreka, nizom elementarnih igara, kao i dobrom organizacijom i dogovaranjem pravila igara, doprinjele su jačanju tjelesnog i socio emocionalnog razvoja kod djece, stavljajući naglasak na ono najvažnije za dijete-IGRA.

Odgajatelji i vrtić imaju zadaću organizirati i provoditi različite oblike suradnje s roditeljima. Način na koji se roditelji žele uključiti u vrtićki program ovisi o njihovim preferencijama, interesima i vremenu.  Uključivanjem roditelja u život i rad skupine u kojoj se njegovo dijete nalazi, odgajatelj percipira roditelje kao partnera i suradnika u odgoju njihove djece, a sve radi postizanja zajedničkog cilja-dobrobiti djeteta.

Svi oni koji žele pokazati djeci neki svoj zanimljiv hobi, vještinu, zanimanje, ispričati priču, otpjevati pjesmu, glumiti, graditi, slikati…. kao što su naše mame Inga i Dolores pokazale svoje dobre organizacijske vještine i veliku maštovitost prilikom odabira igara za djecu, dobrodošli su u našu skupinu. Roditelji tako osnažuju svoje kompetencije i osjećaju se dobro u svojoj roditeljskoj ulozi.
______________________________________________________________________________________________

“ZNANOST U VRTIĆU”

Sva novija istraživanja i praksa potvrđuju da djeca imaju izrazito velik potencijal za učenje te da uče istražujući svijet oko sebe, čineći, promatrajući i sudjelujući u aktivnostima stoga je važno već u ranom djetinjstvu djeci osigurati bogato i izazovno okruženje za učenje i istraživanje.

20150923_085639

Prateći dječju igru saznajemo njihove interese te im u skladu s time nastojimo ponuditi različite materijale i igre koji će uposliti sva njihova osjetila i zadovoljiti njihovu znatiželju.
Kako znanost nije statična pojava tako djecu ne poučavamo znanstvenim činjenicama već im omogućujemo iskustva, koja će uključivati sva njihova osjetila, pomoću kojih će aktivnim uključivanjem u pokuse, rasprave i objašnjavanja dolaziti do svojih istina i teorija, koja će s vremenom mijenjati u suradnji s vršnjacima i odraslima. Nije važno dati im točne odgovore već im pomoći da shvate kako odgovore na pitanja o svijetu koji ih okružuje mogu naći vlastitim sudjelovanjem u istraživanju.

20151005_092930

Djeci iz skupine “Zvrkići” omogućeno je da na različite načine istražuju svijetlo i sjenu. Promatrajući način na koji oni doživljavaju ovaj fizički fenomen odgajateljice su im nudile različite materijale i tako poticale daljnji interes. Cilj nam je bio održati kvalitetu dječjih iskustava pa smo projekt istraživanja prijavili na HEP-ov donatorski natječaj i od dobivenih sredstava nabavili smo materijale koji će omogućiti nastavak naših aktivnosti.

20151027_100624

_______________________________________

Odgajateljice DV „Orepčići“ na Stručnom aktivu zdravstvenih voditelja

Proslava „zdravog rođendana“ postala je prepoznatljivi dio našeg rada, stoga su odgajateljice Marina Šanko-Brletić i Tina Močilac, zajedno sa zdravstvenom voditeljicom Majom Tićak, sudjelovale na Stručnom aktivu zdravstvenih voditelja koji se održao 22. travnja 2016. g. DV „Katarina Frankopan“ u Krku.

zdravi_rodjendani1

Odgajateljice su predstavile kako se u odgojnoj skupini „Zvrkići“, na mnogo bogatiji, kvalitetniji, zdraviji i djeci zanimljiviji način, slavi rođendan. Proslava kao takva postaje cjelodnevna aktivnost, pa djeca uz pomoć odgajateljica od doručka skroz do ručka osmišljavaju niz aktivnosti potrebnih za proslavu rođendana. Djeca su maksimalo uključena u pripremu te aktivno sudjeluju u guljenju voća, rezanju i pripremi torte od voća, voćnih ražnjića, soka i sl. Proslava “zdravog rođendana” je puno kvalitetnija zbog multisenzornog doživljaja koji djeca imaju za vrijeme ovakvog načina proslave. Od velike je važnosti i to što se ovakvim načinom rada može jako utjecati na razvoj pozitivne slike o sebi i svojim sposobnostima.
Primjere nekih proslava možete vidjeti u nastavku:

zdravi_rodjendani2

zdravi_rodjendani8

zdravi_rodjendani11

zdravi_rodjendani5

zdravi_rodjendani4

zdravii_rodjendani3

zdravi_rodjendani9

zdravi_rodjendani6

zdravi_rodjendani7

zdravi_rodjendani10

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

BizStudio-lite Theme by SketchThemes