Kockići

Home »  Skupine »  Kockići

STARA SUŠICA: 6. – 8. 3. 2020.

________________________________________

♥ KADA SMO KREATIVNI I AKTIVNI ♥

_________________________________________

Aktivnosti na vanjskom prostoru

Čim nastupi ljepše vrijeme i vremenske prilike nam omoguće izlazak, odlazimo na naše prekrasno dvorište gdje uživamo istraživajući tek probuđenu prirodu. Uz mnoštvo sprava i materijala, volimo boraviti i na poligonu vrtića gdje spretno slažemo sportske rekvizite u različite poligone za tjelesno vježbanje. Pokušavamo što više boraviti na vanjskom prostoru pa tako odlazimo i u šetnje gradom kad god imamo priliku. Jedna od omiljenih lokacija nam je glavna plaža Carovo i park u naselju. Tamo možemo nesmetano uživati u prirodi i samostalnoj igri. Kao što se vidi i na fotogorafijama u prilogu, s veseljem uživamo u čarima naše okoline pa tako iščekujemo i sljedeći odlazak u prirodu.

______________________________________________________________________________
Nastup povodom obilježavanja zaštitnika grada Kraljevice svetog Nikole

Nakon vrijednog uvježbavanja teksta pjesmica i zajedničkih proba napokon je došao i taj dan kada su djeca iz skupine Kockići hrabro stala pred mnogobrojnu publiku. Odlično izveden nastup Matea, Michaela, Antonia, Karla, Franka, Ive, Nicol, Gee, Nicol, Eni, Ene, Ivane, Petre, Korine, Tie, Nore i Katje popratio je gromoglasan pljesak roditelja, prijatelja i ostalih članova obitelji kao i ostalih uzvanika. U veseloj atmosferi djeca su se pridružila ostaoj djeci iz vrtića i nastavila s programom.

 

Projekt “Moj prijatelj iz Fortice”

Kao i svake godine, Dječji vrtić „Orepčići“ dio je projekta „Moj prijatelj iz Fortice“. To je program za unaprjeđenje prosocijalnog ponašanja i komunikacijskih vještina učenika i djece s teškoćama u razvoju.  Program je na inicijativu Centra Fortica pokrenut 2013. godine te se od tada uspješno provodi u suradnji sa partnerima – Osnovnom školom Kraljevica, Dječjim vrtićem Orepčići iz Kraljevice i Centrom za odgoj i obrazovanje iz Rijeke. Program je verificiran od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja, kao primjer dobre prakse u integraciji djece s teškoćama.

Hvalevrijedan projekt s mnoštvom zanimljivih aktivnosti i sadržaja primjer je i obrnute inkluzije što se odnosi na uključivanje djece tipičnog razvoja u posebni sustav odgoja i obrazovanja. Zagovaratelji obrnute inkluzije tvrde kako ona omogućuje djeci tipičnog razvoja učenje u kvalitetnijem okruženju iz više razloga: povoljniji je omjer odraslih i djece, postoji više mogućnosti za provođenje individualizacije načina rada i diferencijacije sadržaja rada, te zbog učiteljeve uske specijaliziranosti za učenje i poučavanje. S druge strane, obrnuta inkluzija djeci s teškoćama u razvoju omogućuje širenje socijalne mreže i stjecanje kompetencija potrebnih za svakodnevno socijalno funkcioniranje kao i građenje prijateljstava među djecom te stjecanje socijalnih kompetencija sve djece (Romstein, 2015).

Da bi obrnuta inkluzija opravdala svoju vrijednost, potreban je kontinuitet inkluzivnih iskustava djece, stoga će djeca iz Dječjeg vrtića „Orepčići“ ove godine, kao i svake naredne, posjećivati svoje prijatelje iz Fortice s kojima će stvarati nova iskustva i uspomene. U prilogu se nalaze fotografije dosadašnjih posjeta našim novim prijateljima.

Za više informacija o projektu posjetite stranicu Centra za rehabilitaciju “Fortica”.

 

_____________________________________________________________________________________

Naš prvi javni nastup 😊

U sklopu programa „Mikuljna va Kraljevici“ Kockići: Linda, Mia Maria, Antonio, Bartol, Lara, Mateo, Melanie, Tia i Michael izrecitirali su tri pjesmice o Svetom Nikoli. Iako je odgajateljica Martina imala veliku tremu, Kockići su to obavili baš onako kako treba, bez imalo straha i treme. Naš prvi javni nastup popraćen je mnogobrojnim pljeskom i kasnijim pohvala od strane roditelja. U nastavku donosimo videozapis cjelokupnog nastupa naših Kockića.

_____________________________________________________________________________________

Suradnja s roditeljima

Dana 4. prosinca ostvarili smo suradnju s roditeljima odnosno mamom Jelenom. Jelena je ujutro došla sa škaricama, mašinicom za šišanje i šljokicama. U skupini je prikazala zanimanje frizer odnosno ono što ona radi. Oduševljenju kod djece nije bilo kraja kada su vidjeli šljokice za kosu. Jedan dio sobe smo pretvorili u „centar frizera“. Djeca su sama posložila stolice kako bi napravili čekaonicu. Svi su se pridržavali reda i dječaci i djevojčice.  Nakon provedenog jutra u skupini većinu djece su krasile nove frizure koje su se nosile i sljedećih dana koliko su bile dobro napravljene. Zahvaljujemo se mami Jeleni na suradnji i nadamo se i nekim budućim suradnjama.

_____________________________________________________________________________________

PROJEKT „SVEMIR“

Protekle pedagoške godine „Kockići“ su se upustili u avanturu zvanu istraživanje Svemira i svemirskih tijela. Potaknute interesom i velikom znatiželjom djece odgajateljice su u suradnji s roditeljima oformile centar svemira i nastavile buditi dječji interes sa raznim poticajima i materijalima. Djeca su istražujući encikopedije, slikovnice, knjige otkrivala nove pojmove i svakodnevno poticala na još više od onoga što su trenutno znali. Ove pedagoške godine je na taj način dječak A.F. osmislio priču o crnoj rupi. Pošto druga djeca nisu znala što je to crna rupa i gdje se nalazi, dječak je ispričao „svoju“ priču o crnoj rupi odnosno nazvao ju je „Usamljena svemirka Antalija“. Ime Antalija su djeca međusobno dogovorila , poteklo je od djevojčice M.M.S. Netom nakom nastale priče uslijedio je posjet astronomskom centru u Rijeci čime su djeca dobila još odgovora na svoja zagonetna pitanja. Projekt se nastavlja dalje, jer važno je pratiti interes i trenutačne potrebe djece.

cof

mde

cof

cof

cof

cof

LISTOPAD U KOCKIĆIMA

Mjesec listopad u skupini “Kockići” obilježili smo sa mnoštvom jesenjih aktivnosti. Kao dio tih aktivnosti proveli smo i volontiranje roditelja u skupini. Kao znak zahvalnosti na plodovima zemlje u suradnji sa mamom naše G.M. izrađivali smo zdrave muffine od banana i jabuka, dok smo sa mamom K.K. izradili juhu od bundeve te slatku i slanu bučnicu. Vrlo važna je pritom bila i suradnja sa našom kuhinjom koja nam je uvelike pomogla. Nastala su fina i slasna jela, a sve skupa je bilo za djecu pravo veselje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

BizStudio-lite Theme by SketchThemes